Header

Στο blog αυτό θα βρείτε συμβουλές και προτάσεις άσκησης για καλύτερη υγεία.

Οι γυμναστές μας σας απαντούν

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Αγορά διαδρόμου γυμναστικής: πώς να επιλέξω, τι να προσέξω



Αγορά διαδρόμου γυμναστικής: πώς να επιλέξω, τι να προσέξω. Δείτε περισσότερα στο www.kinissis.eu

Ειδικά για τους διαδρόμους, ισχύει η διαπίστωση «ό,τι πληρώσεις αυτό θα πάρεις".

Θα πρέπει λοιπόν πριν την αγορά να ζυγίσετε τις απαιτήσεις και τις οικονομικές σας δυνατότητες σας και να αποφασίσετε εάν θα επενδύσετε σε κάτι πολύ καλό ή κάτι απλά καλό. Επενδύοντας σωστά, σε πολύ λίγο χρόνο θα κάνετε απόσβεση των χρημάτων σας!

Οι διάδρομοι Ευρωπαϊκών προδιαγραφών είναι – όχι τυχαία - συνήθως οι ακριβότεροι, αλλά και οι περισσότερο αξιόπιστοι, γιατί είναι κατασκευασμένοι από επώνυμες εταιρίες, με χρόνια έρευνας στη σχεδίαση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που ακολουθούν συγκεκριμένο σύστημα πιστοποίησης της ποιότητάς τους και παράλληλα εγγύηση κάλυψης ανταλλακτικών για πάρα πολλά χρόνια.

Ανεξάρτητα απο τη χώρα κατασκευής θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εταιρεία και το μοντέλο που θα επιλέξατε. Υπάρχουν πραγματικά καλοί διάδρομοι – επώνυμοι - κατασκευασμένοι με βάση διεθνείς πιστοποιήσεις που αντιπροσωπεύονται από μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες με οργανωμένο service και επάρκεια ανταλλακτικών που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά υπάρχουν και διάδρομοι αμφιβόλου ποιότητας κατασκευής, χαμηλών προδιαγραφών ποιότητας και λειτουργίας, με ελλιπή υποστήριξη, προβλήματα με τα ανταλλακτικά και συχνότερες βλάβες.

Έτσι, για να μην αγοράσετε κάποιο όργανο αμφίβολης αξίας και αποτελεσματικότητας, σε όποια χώρα κι αν κατασκευάζεται, θα πρέπει να προσέξετε και να ελέγξετε τουλάχιστον μερικά βασικά σημεία.

Σημαντικό: Μην αρκείστε σε περιγραφές - Επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα - Δοκιμάστε και συγκρίνετε πριν αποφασίσετε.

Τι να προσέξω:

Προδιαγραφές λειτουργίας: Αν και όλοι οι διάδρομοι ακολουθούν κάποιες γενικές αρχές λειτουργικών προδιαγραφών, οι διαφορές στο τρόπο λειτουργία τους μπορεί να είναι σημαντικές – τόσο σημαντικές, ώστε να αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για την αγορά του ενός ή του άλλου μοντέλου.

Μάθετε πριν αγοράσετε:

Ισχύς - Ιπποδύναμη του μοτέρ κίνησης: Η ιπποδύναμη του μοτέρ κίνησης είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του διαδρόμου. Η ιπποδύναμη μετριέται σε watts (ικανότητα απόδοσης έργου) ή σε ίππους (hp - ισχύς). Ισχύς 1,5 ίππων (continue) θεωρείται το βασικό ελάχιστο και 1,75 ίπποι (continue) είναι ένα καλό στάνταρ για οικιακό διάδρομο. Όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις σας κι όσο πιο συστηματική και έντονη η χρήση του διαδρόμου, τόσο μεγαλύτερη απόδοση πρέπει να έχει το μοτέρ κίνησης. Η ισχύς continue θα πρέπει να αντιστοιχεί σε διπλάσια τουλάχιστον μέγιστη ισχύ απόδοσης peak ώστε το μοτέρ του διαδρόμου να είναι αξιόπιστο. * Προσοχή στην παραπλανητική αναφορα που γίνεται σε ιπποδύναμη του διαδρόμου - επιβεβαιώστε πόση είναι η πραγματική ισχύς συνεχόμενης λειτουργείας continue και ποσο το peak.

Πόση συνεχόμενη ώρα μπορείτε να γυμναστείτε στο διάδρομο χωρίς ανάγκη διακοπής της χρήσης; Ο χρόνος αυτός είναι συνάρτηση του τύπου του μοτέρ αλλά και των δυνατοτήτων του μοτερ (ιπποδύναμη). Στους διαδρόμους με λειτουργία συνεχούς ρεύματος DC όσο μεγαλύτερη η ιπποδύναμη τόσο μεγαλύτερη και η συνεχόμενη διάρκεια λειτουργίας (εάν ξεπεραστεί αυτό το χρονικό όριο μπορεί να διακοπεί η λειτουργία του διαδρόμου για να μην υπερθερμανθεί)*. Στους διαδρόμους επαγγελματικου τύπου που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα ΑC δεν υπάρχει περιορισμός χρονικής διάρκειας και γιαυτό υπάρχουν οικιακά μοντέλα με μοτέρ AC σε αθλητές, υπέρβαρους ή για οικογένεις με πολλούς χρήστες.* Προσοχή στην παραπληροφόρηση που υπόσχεται μεγάλη διαρκεια χρήσης ακόμα ακόμα και απο μικρής δυνατότητας μοτέρ.

Βάρος, διαστάσεις οργάνου και επιφάνειας τρεξίματος: Για να μπορείτε να ασκηθείτε πάνω στο διάδρομο σωστά και με ασφάλεια, ο διάδρομος πρέπει να έχει το ανάλογο βάρος (προσδίδει σταθερότητα) και μήκος (ασφάλεια και δυνατότητες). Ιδιαίτερη σημασία έχει η ωφέλιμη επιφάνεια, δηλαδή οι διαστάσεις του τάπητα πάνω στον οποίο θα βαδίζετε ή θα τρέχετε. Ένας μικρός σε διαστάσεις τάπητας μπορεί να σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα κατά την άσκησή σας. Ένας μεγαλύτερος μπορεί να σημαίνει ότι ο διάδρομος είναι τόσο ογκώδης, που πιθανά να μην ταιριάζει λειτουργικά στις διαστάσεις του δωματίου που θα τον εγκαταστήσετε ή (εάν είναι πτυσσόμενος) ότι θα έχετε πρόβλημα στην αποθήκευσή του.

Εγγύηση – Πιστοποιήσεις: Όποιες και να είναι οι διαστάσεις, οι επιδόσεις και οι δυνατότητες ενός διαδρόμου καθοριστική σημασία έχουν οι πιστοποιήσεις που διαθέτει και αποδεικνύουν την ποιότητά του και κυρίως η εγγύηση επίσημης αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει η οποία διασφαλίζει υπεύθυνο service και επάρκεια ανταλλακτικών έτσι ώστε να μη κινδυνεύετε να αγοράσετε ένα μοντέλο διαδρόμου σήμερα για το οποίο θα αναζητάτε μάταια ανταλλακτικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος χρήστη, δηλαδή μέχρι πόσα κιλά μπορεί να ζυγίζει αυτός που ασκείται;

Επίπεδο θορύβου: Κατά τη λειτουργία του ο διάδρομος οπωσήποτε προκαλεί κάποιο θόρυβο. Το πόσο πιο αθόρυβος είναι εξαρτάται απο την ιπποδύναμη του μοτέρ αλλα και την ποιότητα κατασκευής του.

Ελάχιστη και μέγιστη ταχύτητα: Η ελάχιστη και η μέγιστη ταχύτητα με την οποία κινείται ο τάπητας καθώς και οι δυνατότητες τμηματικής της ρύθμισης, εξαρτώνται εν πολλοίς από την ισχύ του μοτέρ κίνησης. Ο διάδρομος θα πρέπει να σας δίνει τη δυνατότητα να ασκηθείτε τόσο με μικρή ταχύτητα (π.χ. βάδισμα για χαλάρωση) όσο και με μεγάλη (π.χ. έντονο τρέξιμο). Τα 0,1-10 χιλιόμετρα ανά ώρα είναι η ελάχιστη προδιαγραφή. Εάν όμως ο διάδρομος δεν έχει τη δυνατότητα κλίσης (ανύψωση) η μέγιστη δυνατή ταχύτητα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη.

Δυνατότητα κλίσης και τυχόν αυτοματισμός της: Η γωνία κλίσης (ανύψωση) του διαδρόμου σας επιτρέπει να ρυθμίσετε αποδοτικότερα την ένταση της άσκησης. 0-12 μοίρες είναι το σύνηθες στάνταρ αλλά και οι 5-10 μοίρες θεωρούνται ικανοποιητικές, γιατί πολύ σπάνια θα χρησιμοποιήσετε περισσότερες. Πρέπει όμως να προσέξετε και τις διαβαθμίσεις της κλίσης, δηλαδή ανά πόσες μοίρες μπορεί να αυξηθεί. Σημαντικό επίσης ρόλο στον τρόπο άσκησής σας (περισσότερες ή λιγότερες δυνατότητες) παίζει το αν αυτή η κλίση μπαίνει αυτόματα (με ηλεκτρονικό τρόπο) ή όχι. Όταν η απάντηση είναι «όχι», αυτό σημαίνει ότι για να αλλάξετε την κλίση θα πρέπει να σταματήσετε την άσκηση ή να ελαττώσετε το ρυθμό της για να την αλλάξετε.

Τάπητας (επιφάνεια τρεξίματος): Πάνω σε αυτόν βαδίζετε ή τρέχετε, οπότε είναι απαραίτητο να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις και φυσικά να είναι αντικραδασμικό (απόσβεση κραδασμών) ώστε η άσκησή σας να είναι άνετη και ευχάριστη και βέβαια για να αποφύγετε τη δημιουργία προβλημάτων στις αρθρώσεις και στη μέση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματικότητα του αντικραδασμικού, καθώς διαθέτουν οι περισσότεροι διάδρομοι της αγοράς, αλλά δεν είναι όλα της ίδιας απόδοσης. Υπάρχουν διάδρομοι που διαθέτουν επιπλέον αντικραδασμικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας π.χ. σύστημα ανάρτησης shok absorber, swing arm suspension, ket.flex

Αναδίπλωση, μετακίνηση: Ο τρόπος αναδίπλωσης, ο χώρος που καταλαμβάνει όταν είναι κλειστός ο διάδρομος αλλά και η ευκολία μεταφοράς του είναι σημεία προσοχής που συνήθως δείχνουν και την σχεδιαστική πληρότητα - εργονομία του διαδρόμου.

Computer προπόνησης: Η ποικιλία των προγραμμάτων άσκησης είναι απαραίτητη στο βαθμό που είναι και χρήσιμη στον εκάστοτε ασκούμενο. Οι διάδρομοι μπορεί να διαθέτουν προγράμματα προκαθορισμένα ή ελεύθερης διαμόρφωσης, HRC δηλ.ελέγχου καρδιακών παλμών, Λιπομετρητή κ.α. Χρήσιμη είναι η δυνατότητα επιλογής ταχύτητας και κλίσης απο τις χειρολαβές, καθώς και η αυτόματη επιλογή ταχύτητας απο την οθόνη. Απαραίτητη είναι η δυνατότητα μέτρησης καρδιακών παλμών με αισθητήρες παλάμης ή clip αυτιού καθώς και η δυνατότητα σύνδεσης με ασύρματη ζώνη μέτρησης καρδιακών παλμών.

Επιμέρους στοιχεία όπως: Συχνότητα και τρόπος συντήρησης (π.χ. λίπανση με σπρέι σιλικόνης), Ευκολία ευθυγράμμισης του τάπητα κλπ.